Image default
Aktivnosti

Planinarski putevi

Planinarska staza br. 1: Obruč

Ova je planinarska staza dužine 11,7 kilometara kružnog oblika i predstavlja laganu šetnicu kroz netaknutu prirodu Grobničkih Alpi, ona je kao stvorena za uživanje u ljepoti prirode jer vodi preko otvorenih padina s predivnim pogledom na cijeli Kvarnerski zaljev i otoke. Prosječno vrijeme za prolazak stazom je oko dva i pol sata, a kreće se pješke iz Podkilavca, odnosno Rastočina uz uspon od 460 metara. Šetnica je uvrštena u Ekološku mrežu Republike Hrvatske zbog niza životinjskih i biljnih endemskih vrsta koje tu obitavaju.

Planinarska staza br. 2: Vidalj

Šetnica je to kružnog oblika koja prolazi kroz zadivljujući kanjon Mudne doli i po golim stijenama, koje izviruju iz gustiša Paklenog, ukupne dužine od oko 18 kilometara. Svojevrsnu pustolovinu najbolje je započeti polaskom pješke iz Podkilavca, odnosno Rastočina. Za prolazak kompletne staze treba izdvoji pet sati dobrog pješačenja, a sama staza, prema riječima iskusnih planinara, okarakterizirana je kao teška, uz uspon od 950 metara. Na devetom kilometru šetnice dolazi se do vrha Vidalj, prekrasnog vidikovca koji pruža posjetiteljima božanstven pogled. Na jedanaestom kilometru šetnice prolazi se uz Planinarski dom na Hahlićima, najljepši planinarski dom u Hrvatskoj.

Planinarska staza br. 3: Fratar

Izuzetno zahtjevna šetnica kroz kršoviti teren s mnogim stijenama i škrapama ima dužinu 44 kilometara. Također je kružnog oblika, a prosječno vrijeme iznosi čak 11 sati. Svim ljubiteljima prirode ove šetnica nudi ljepote koje će im oduzeti dah. S vidikovaca Vidalj i Grleš pruža se pogled vrijedan divljenja. Šetnicom se prolazi uz planinarski dom Hahlić te uz šumovitu udolinu Pakleno. Samo ime govori o netaknutosti te udoline koja je na nekim mjestima doista teško prohodna, a okružena je vrhovima Obruč, Pakleno, Osoje, Fratar i Suhi vrh. Ovi vrhovi su s vanjske strane većinom blažih oblika, a prema Paklenom su stjenoviti i razlomljeni – pravo čudo prirode. Šetnicom je moguće doći i do Platka, regionalnog sportsko-rekreacijskog, turističkog i skijališnog centra. Polazišnu točku, ovisno o afinitetima, možete odabrati tako da osvajanje ove zahtjevne staze započnete iz Podkilavca ili s Platka.

Inspirirani baštinom
Skip to content