Image default
Novosti

U Dražicama održana vrtlarska radionica

Da petak 13. može biti zanimljiv i edukativan, znaju svi koji su posjetili naš Dnevni boravak. Uz odmarajuću zelenu boju hvaljenog travnjaka nogometnog terena u Dražicama slušali smo predavanje Ivane Keller mag.ing ekološke poljoprivrede koja se aktivno bavi edukacijom bioetičkih načina uzgoja biljaka. Učiteljica je nastave vrtlarstva u Osnovnoj Waldorfskoj školi u Rijeci gdje s učenicima u školskom vrtu njeguje i primjenjuje znanja biodinamičke poljoprivrede, permakulture, etnobotanike, prirodnog poljodjelstva, vedske poljoprivrede te svih joj poznatih nenasilnih oblika zemljoradničkog umijeća. Promiče ekološku svijest, permakulturna je dizajnerica, urbana vrtlarica i voditeljica raznih zelenih radionica. Članica je Tranzicijske inicijative Rijeka i naročito smatra bitnim održivost uzgoja hrane u gradovima. Njene želje su da se poljoprivrednici i vrtlari diljem svijeta ponovo zaljube u tlo, biljke i životinje, te pokažu poštovanje prema prirodnom svijetu i da odustanu od kupnje i primjene pesticida, mineralnih gnojiva, freza i plugova te da kompostom, stajnjakom i polikulturama započnu podizati razinu bioraznolikosti i sadržaj organske tvari u tlu, odnosno da počnu regenerirati svoje imanje kako bi mogli uzgojiti zdravu hranu.

Inače biljne zadruga/ceh (plant guilds) je skupina raznolikih biljaka koje vole rasti jedne uz druge i u tom rastu si međusobno pomažu i podržavaju se.  Biljne zadruge svoju su primjenu prvobitno kroz povijest pronašle u voćnjacima, gdje oko jednog stabla voćke rastu ostale niže biljke koje štite voćku od nametnika i bolesti, štite tlo od isušivanja te svojim razgranatim korjenima “rudare” za biljnim hranjivima koje dalje predaju ostalim biljkama. Prava je to solidarnost biljnog svijeta. Isti principi biljne zadruge se provode i u urbanim zonama, kućnim predvrtovima i vrtovima, u okolišu škola, vrtića, domova i sl. 

Ivana je odgovarala i na mnoga pitanja sudionika. Tako smo npr. doznali da su češnjak i poljska preslica najbolji fungicidi. Evo recept za biljnu juhu od poljske preslice: 1 kg svježe ili 150g suhe poljske preslice preliti sa 10l odstajale ode (najbolje kišnice). Ostaviti 24h, te nakon toga 30 min kuhati na laganoj vatri u jednom dijelu gore navedene tekućine. Ohladiti i dodati preostalu tekućinu. Procijediti i koristiti u omjeru 1:5 sa vodom. Špricati po tlu i biljkama, po listu i ispod lista, predvečer.

Inspirirani baštinom
Skip to content