Atrakcije

Spomenik podhumskim žrtvama

Impresivni spomenik, na spomen području Soboli kraj Podhuma, s 91 štitom predstavlja spomen na 91 strijeljanog mještanina Podhuma, a autor je akademski kipar Šime Vulas.

O atrakciji

N a memorijalnom groblju, spomen-području Soboli 1970. godine postavljen je impresivni spomenik s 91 štitom, kao spomen na 91 strijeljanog mještanina Podhuma u srpnju 1942. godine, akademskog kipara Šime Vulasa. Danas velebni spomenik predstavlja memorijalno groblje i prepoznatljivi je antifašistički spomenik gdje se jednom godišnje odaje počast podhumskim žrtvama. Tog 12. srpnja 1942. godine dogodio se jedan od najstrašnijih zločina u nacionalnoj povijesti, a velebni spomenik trajna je uspomena i simbol toga vremena.
Kako su ljudi odmah poslije mise tog srpanjskog dana 1942. godine odvedeni na strijeljanje, 2010. godine na području memorijalnog groblja postavljen je i križ, i od tada se na dan pogibije slavi i sveta misa za podhumske žrtve. U čast podhumskih žrtava sagrađena je i crkva sv. Maksimilijana Kolbea u Podhumu 2015. godine kao prva crkva tog imena u Hrvatskoj. Pater Maksimilijan Kolbe također je žrtva nacističkog terora.
Inspirirani baštinom
X