Image default
Događanja

Festival palente i sira

O manifestaciji

Festival palente i sira središnji je događaj koji okuplja brojne Grobničane i goste ovoga kraja. Održava se krajem lipnja, a tom se prigodom kuhala ogromna palenta od preko 500 kilograma. Uz palentu tradicionalno se dijeli i grobnički sir. Na samom festivalu sudjeluje stotinjak volontera, a više od 30 kuhara brine se da palenta zaista ima odličan okus. Velika grobnička palenta obično se podjeli u 2000 porcija. Svake je godine najatraktivniji dio manifestacije čini istresanje palente, uz pomoć posebno konstruirane dizalice. Program je pritom upotpunjen raznim kulturnim događanjima i štandovskom ponudom. U jednoj od najvećih gastro manifestacija na Kvarneru i u Hrvatskoj godinama se ulaže je puno truda i rada, a tradicija se uspješno nastavila – više od desetljeća. Grobnička palenta svake se godine radi s puno ljubavi prema našem zavičaju. Riječ je o najprepoznatljivijem i najmasovnijem događaju koji zajednički organiziraju Turističke zajednice općina Jelenje i Čavle, a svrha joj je promovirati najpoznatiji grobnički brend – palentu kompiricu. Naravno, uz iće i piće neizostavna je i glazba, pa u večernjim satima nastupaju popularni bendovi i pjevači s hrvatske estrade. Za vrhunsku palentu, kao i svake godine, ključne su odlične namirnice. “Muka” od koje se kuha palenta izrađena je upravo u jelenjskom mlinu, jedinome u PGŽ. Zaista “niš ni boje od palente kompirice”…

Zanimljivosti

  • Festival palente i sira prvi put je realiziran 2007 godine
  • Suradnja dvaju općina: Općine Jelenje i Općine Čavle
  • Festival se ne održava svake godine na istom mjestu
  • Palenta se kuha, odnosno “droca” četiri sata
  • U pripremi se utroši 200 kg krumpira i 200 kg muke iz Gašparovog mlina
  • Velika palenta na kraju broji 500 kg
  • Palenta se istresa uz pomoć posebno konstruirane dizalice
  • Dvije tisuće porcija podjeli se brojnim mještanima i gostima
Inspirirani baštinom
Skip to content