Atrakcije

Kovačija

O atrakciji

Preko 80 godina kovačija u Jelenju je u vlasništvu obitelji Marčelja i sačuvana je u izvornom obliku s opremom koja se stoljećima koristila u radionicama kovača. Stoga je jelenjska kovačija sastavni dio turističke ponude Općine Jelenje. Kao dokaz važnosti takvih radionica nekada, valja spomenuti da je malo Jelenje imalo čak tri kovačije, a današnja kovčija omogućava posjetiteljima da barem donekle dobiju uvid u to kako se nekada živjelo i radilo – od običnih popravaka do kovanja lopata, krampova, ograda, noževa i ostalih proizvoda od željeza.
Pogled na ložište, u kojem se vatra gotovo i nije gasila, nakovanj i potreban alat za oblikovanje željeza na visokim temperaturama pobuđuje interes posjetitelja, a kovač Damir Marčelja rado demonstrira i pokazuje posjetiteljima kako se nekada radilo u kovačiji. Upravo rad kovača Damira Marčelje ovoj kovačiji daje istodobno i život i povijesnu dimenziju pokazivanja jednog od važnijih tradicionalnih zanata koje posjetitelji mogu “uživo” vidjeti u jelenjskoj kovačiji, koja je naročito prigodna za ljubitelje starina i zanatske tradicije koja u jelenjskom kraju traje od početka 19. stoljeća.


Kako do atrakcije?


Jeste li znali?

  • Kovačija je sačuvana u izvornom obliku
  • Antonio Marčelja bio je prvi kvalificirani kovač u Jelenju, a stekao je diplomu kovača školovanjem u Beču u razdoblju od 1913. do 1918. godine
  • Damir Marčelja nasljedio je kovačiju i naučio zanat od svog djeda Antonia Marčelje
  • Na objekt je 2013. godine ugrađen prvi QR kod za multimedijalni sadržaj
Inspirirani baštinom
Skip to content