Otkrijte Jelenje

Gastronomija

Grobnički sir i palenta kompirica

Danas se u gotovo svim gastro-blogovima i specijaliziranim publikacijama o gastronomiji uz pojam Grobnika vezuje grobnički sir i palenta kompirica. To jednostavno i ukusno jelo Grobničani su stoljećima jeli, a danas je to vrhunska delicija o čemu svjedoči i Festival sira i palente koji se naizmjenično, početkom ljeta, organizira u središtima ove dvije grobničke općine kao posveta generacijama Grobničana koje su sir i palenta othranili. Važno je istaknuti ovom prigodom da se grobnički sir, specifičnog okusa i izgleda, proizvodi na Grobniku, kao i da se brašno za pripremu palente kompirice melje u Gašparovom malinu u Martinovom selu.
Očuvanje tih tradicionalnih jela – koja danas imaju status kultnih jela i serviraju se u najboljim restoranima i lokalima na području Grobinštine. Uz sir i palentu kompiricu treba istaknuti i tradicionalne maneštre (repa ili kapus s fažolon), ali i izvrsna mesna jela (posebno kobasice, kada se biraju i najbolje kobasice iz kućne produkcije) kao podsjetnik na zlatna vremena grobničkih mesara. Moderan način život, ali i proces globalizacije ne zaobilaze ni područje Grobnika, ali ponosni Grobničani drže do svoga i njeguju tradicionalna jela stvarajući prepoznatljiv gastronomski okus proizvoda koje se prepoznaje kao izvorno domaće, grobničko, i koje sve veći broj ljudi želi, barem povremeno, imati na svom jelovniku.
Inspirirani baštinom
X