Image default
EPK 2020

Što smo radili u 2018?

“Vitamin D”

Polovicom rujna 2018 u susjedstvu Jelenje započeo je rezidencijalni program “Vitamin D” koji je dio programskog pravca 27 susjedstava.

“Vitamin D” je županijska mreža umjetničkih rezidencija, koja se razvija u sklopu Rijeka 2020 – 27 susjedstava na području cijele Županije izvan turističke sezone, izvan uobičajenih kulturnih i umjetničkih ruta, a tematski su usmjerene na lokalitete i mikro-situacije u zajednici. Sam naziv programa – Vitamin D – potekao je od ideje da se sjeverno-europske zemalje, u kojima nedostatak sunca i lijepog vremena, te manjak vitamina D utječe na ljude, spoje sa sunčanim jugom. Programom se razvija i europska dimenzija projekta i omogućava se stvaranje međunarodnih koprodukcija.

U umjetničkoj rezidenciji u Jelenju boravio je njemački fotograf Marc Räder, umjetnik koji od ranih 90-ih svoje projekte izlaže i objavljuje diljem svijeta, a djela su mu dio stalnog postava Muzeja Moderne umjetnosti (MoMA) u New Yorku i brojnih drugih uglednih galerija i muzeja.

Radovi inspirirani boravkom u Jelenju biti će izloženi za vrijeme trajanja Festivala susjedstava.

Iz medija:


“Bolje vas našli”

Epk karavna zaustavila se u Martinovom selu – jednoj od najposebnijih lokacija za susret i druženje susjedstava. Kako bi dojam prošlih stoljeća bio potpun, malo dvorište bilo je ispunjeno ženama i djecom obučenim u stare narodne nošnje, a za ovu su prigodu okupljenim gostima i nešto „zakantali“. Zbor vođen Davorom Juretićem ispjevao je staru pjesmu s Grobinšćine koju, kako kažu članice zbora, danas pjevaju malo drukčije nego što su pjevali njihovi preci, ali s ciljem čuvanja tradicije koja je mještanima susjedstva Jelenje iznimno važna.

Bolje vas našli u susjedstvu Jelenje podržali su, suorganizirali i u njemu sudjelovali: Turistička zajednica Jelenje, Općina Jelenje, Aktiv Mladih ogranka Matice Hrvatske u Jelenju, KUD „Zvir“ Jelenje.

Iz medija:


Obilježavanje Europskog dana susjedstava – „Pozdrav iz“

Na datum 25.05.2018 g. kada se oblježava “Europski dan susjeda” TZ Jelenje poslalo je cca 100 razglednica sa poznatim motivom – izvorom Rječine. Razglednica je poslužila kao pozdrav ali i kao poziv na EPK 2020 u Rijeku. Razglednice iz Jelenja otputovale su u Austriju, Belgiju, Grčku, Francusku, Irsku, Norvešku…

Inspirirani baštinom
Skip to content