Image default
Novosti

Fotografska izložba Susjedstva Jelenje otvorena do 30.09.

Fotografska izložba u sklopu EPK 2020, u Domu kulture, biti će otvorena do 30.09.2020. godine. Ponedjeljak, srijedu i petak izložbu ćete moći pogledati od 16 do 19 sati, a subotu i nedjelju od 10 do 13 sati.

„Rječina, arterija života“ rad je autorice Jasenke Bulj (HR) koja kroz prostornu instalaciju izražava tok rijeke i odnos čovjeka i vode, njene regulacije i kontrole toka. Instalacija koja se sastoji od video radova u kombinaciji s crtežima nastalim na licu mjesta kao pratnja, te crnobijelim i kolor fotografijama koje neposrednošću trenutka svjedoče o stvarnosti i sadašnjem trenutku.


Jasenka Bulj rođena je u Splitu, gdje je i maturirala. Diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Nikole Reisera. Izlaže već kao studentica. Suradnica je majstorske radionice profesora Ljube Ivančića i Nikole Reisera. Članica je HDLU-a i ZUH-a. Za svog boravka u Ljubljani tijekom osamdesetih surađuje i izlaže u tamošnjim galerijama. Devedesetih se vraća u Zagreb gdje sudjeluje na mnogim skupnim i samostalnim izložbama u Hrvatskoj. Kao samostalna umjetnica živi i radi u Zagrebu.

Marc Rader (DE) rođen je 1966. u Bochumu u Njemačkoj, a trenutno živi i radi u Berlinu. Studirao je komunikacijski dizajn na Sveučilištu Folkwang u Essenu i likovnu umjetnost na California College of Arts and Crafts u Oaklandu, SAD. Od ranih 90-ih izlaže i objavljuje svoje projekte širom svijeta. Njegovi su radovi prikazani u brojnim svjetskim galerijama, a neki od njih uključeni su i u stalnu kolekciju MOMA, NY.


O svom radu i boravku u susjedstvu Jelenje napisao je:
„S potpuno spakiranim automobilom putovao sam iz Berlina do Jelenja, vruće i suhe jeseni 2018. Tematizirajući impresionizam 21. stoljeća, poput starih majstora svjetlosti i prirode u novim medijima, voditeljica programskog pravca 27 susjedstava Branka Cvjetičanin pozvala me na umjetnički rezidencijalni boravak i rad u ovom području, koje je, zbog ekstremnih vremenskih i krajobraznih uvjeta poznato pod nadimkom „vražja kuhinja“. Opremljen analognom 4×5 field-pinhole kamerom i kamerom srednjeg formata iz 70-ih, upoznavao sam za mene potpuno novo područje. Kao što ćete vjerojatno primjetiti na izložbi, svojim apstraktnim fotografskim pristupom htio sam naglasiti individualnost pogleda i gledišta. Pored prikazivanja ekstremnog krajolika Jelenja i njegove okolice, žarišno pitanje moga rada postala je zaštićena rijeka Rječina. U tom je kontekstu značajnu ulogu odrigralo pitanje zaštite okoliša nasuprot ekonomskom iskorištavanju prirodnog područja… I naravno, kao Berlinčaninu, velik je utjecaj bila i činjenica da je Riječina povijesno uvijek predstavljala neku od povijesnih granica. Uz vrlo ljubazne stanovnika (koji su me više puta pozivali u svoje domove na ukusnu hranu i piće), dojmio me se i pristup pun poštovanja prema prirodi, životinjama i povijesnoj arhitekturi.

Umjetnica Sandra Ružić (HR) u susjedstvu Jelenje predstavlja se skulpturom Regata, pobjedničkim radom natječaja OKiZA – Opatijska kultura i zeleni aktivizam 2019., programa udruge Žmergo koji je osmišljen kao impuls razvoju kreativnih sadržaja u kulturi na području Opatije te podršci umjetnicima u njihovom nastojanju da utječu na kvalitativne promjene u društvu na području očuvanja.
Skulptura je izrađena od recikliranih drvenih elemenata, oblikovanih u barke postavljene na metalnu konstrukciju, na način da zajedno čine val. Prema riječima autorice, val na simbolički način podsjeća na to kako se sve u životu vraća te navodi na promišljanje o vlastitom utjecaju na svijet.
Sandra Ružić rođena je u Rijeci, a živi i radi u malom mjestu Veprincu na pola puta između mora i gora. Studentica je treće godine smjera likovna pedagogija s glavnim kolegijem kiparstvo.
Nedavno se javnosti predstavila kao dio kolektiva „Invisibles“ gdje je s kolegicama pod vodstvom red.prof.art. Gorana Štimca izlagala u MMSU u Rijeci izložbeni ciklus „MM skulpture“

Inspirirani baštinom
Skip to content