Novosti

Gašparovom mlinu u potpunosti smo vratili stari sajaj

U Martinovom Selu, eko-selu na području Općine Jelenje, okupili su se krajem travnja mnogi uzvanici, gosti i ljubitelji tradicije. Naime, najvećoj turističkoj atrakciji u jelenjskoj sredini vraćen je stari sjaj i udahnut novi život. Restauracijom dvaju mlinskih kola, u nepunih godinu dana, osigurana je opstojnost kulture i tradicije stare gotovo 400 godina. Mnogo je ljudi pomoglo da se uz pomoć ličkih majstora i slavonskog hrasta, koji je temelj i podloga za izradu velikih kola, uz pogon Rječine i izvanredne drvene konstrukcije pšenica i kukuruz, još mnogo godina, ispod teškog kamenog kola pretvaraju u fino mljeveno brašno od kojeg se radi poznata grobnička palenta kompirica i razne druge delicije.

– To je naša baština na koju smo iznimno ponosni. Vrijednost kompletne investicije je gotovo 70 tisuća kuna. Nažalost, čovjek koji se najviše veselio obnovi nije danas među nama. Riječ je, naravno, o Bruni Kukuljanu, legendarnom mlinaru, u čiju smo čast obnovili drugo mlinsko kolo, kazao je svima okupljenima Dino Piljić, zamjenik načelnika Općine Jelenje, dodajući da će se u sjećanje na njega, kao i sve grobničke mlinare kroz povijest, rekonstruirati stara drvena građa i izraditi nova drvena skul-ptura koja će biti postavljena na kružno raskrižje u Dražicama, kao novi simbol Općine i Turističke zajednice, zaključio je Piljić.

Iznimno emotivna bila je Nataša Maršanić, kći legendarnog mlinara Brune Kukuljana koja je kazala, kako bi njezin otac, da je danas s nama, bio veoma zadovoljan.

– Drugo mlinsko kolo se napravilo, prvo već radi od rujna prošle godine. Sad će, srećom, raditi oba kola. Nadam se da će se ova tradicija i dalje nastaviti te da ćemo mljeti brašno kao što je to radio Bruno Kukuljan, punih 27 godina – kazala je Nataša Maršanić, pritom se zahvalivši svima koji su pomogli u rekonstrukciji drevnog mlina.

Svoje zadovoljstvo nije krila ni Primorsko-goranska županija. Svečanosti je nazočila Marina Medarić, zamjenica župana Primorsko-goranske županije. Program su upotpunile domaće snage, odnosno najmlađi članove Kulturno-umjetničkog društva Zvir koji su izveli kratak program te prikazali kako su se dječica u Jelenju nekad igrala. Svečanom skupu pridružio se i jelenjski župnik vlč. Ivan Milardović. U duhu tradicije i vjere, blagoslovio je novi mlinski kotač i sve prisutne. Kako je napomenuo vlč. Milardović, legendarni mlinar Bruno Kukuljan sada zasigurno vodi neki od rajskih mlinova u kraljevstvu nebeskom. Na kraju svečanog dijela pripremljena je prigodna zakuska od domaćih delicija – palente kompirice i grobničkog sira.

Inspirirani baštinom
Skip to content