Image default
Novosti

Izlet u prošlost: Šetnja Grobnišćinom tragom starog Rima

U sklopu programa 27 susjedstva zanimljiv sadržaj osmislio je TZO Jelenje

Ono što smo najavili kao šetnju, uz pristanak i na veselje svih prisutnih, pretvorilo se je u poludnevni izlet. Došli su nam šetači iz Rijeke, Viškova, Drenove, Crikvenice, Triblja…i naši dragi Grobničani željni doznati nešto novo i provesti dan u malo drugačijem Dnevnom boravku, bez fotelje i kauča. Znanje naše arheologinje Ane Golja je neiscrpno, a iz njena pripovijedanja prepoznaje se velika ljubav prema povijesti i arheologiji. Šetači su doznali sve o projektu Claustra i Claustra+ iz prve ruke s obzirom na to da je Ana bila aktivan sudionik projekta. Podijelili smo svima brošure i karte Claustra, te nakon što smo vidjeli obrambeni zid koji se 1500 godina brani od svih prilika i neprilika, uputili smo se prema Kaštelu Grobnik da bi pomoću tehnologije sadašnjosti, arheo-stereoskop, pogledali u prošlost prema Podkilavcu i Grobničkim Alpama i vidjeli rekonstrukciju i položaj zida.

Taj dio puta bio je najzanimljiviji. S obzirom na to da se nije samo hodalo, već se je i jahalo! Ne baš poput rimskih vojnika koji su teglili tešku opremu, ali svaki jahač bio je naoružan osmijehom od uha do uha što možete vidjeti na fotografijama.

Zahvaljujemo se Konjičkom klubu Vodičajna na pratnji i veselju koje su nam priuštili: Damiru koji nas je upoznao sa zanimljivim konjićima iz svoje ergele, volonterima kluba koji su nas vodili sve do Kaštela i naravno Agi, Benku, Kiki i Sokolu.

Ovu šetnju kojom smo spojili prošlost i sadašnjost, svakako ćemo ponoviti i u budućnosti!

Inspirirani baštinom
Skip to content