Image default
Novosti

Aplikacija CLAUSTRA: Rimski zid u Jelenju dostupan široj javnosti

Nova mobilna aplikacija Claustra Alpium Iuliarum korisnicima će omogućiti lakše pronalaženje i upoznavanje objekata ovog kasnoantičkog obrambenog kompleksa. Aplikacijom je obuhvaćeno 20 lokacija u Hrvatskoj i Sloveniji među kojima je i jelenjski Rimski zid. Na području Jelenja nalaze se ostaci Rimskog Carstva. Naime, kameni zidovi nekad visoki do 7 metara bili su itekako vidljivi i zastrašujući te zatvarali sve puteve s Grobničkog polja koji su vodili prema Italiji. Ove godine održala se akcija detaljnog čišćenja zidova, a uskoro slijedi markiranje za posjetitelje, u vidu tabli.

Besplatno preuzmite apliakciju u Google Play trgovini
Očišćeni Rimski zin na Jelenskom vrhu

Što se mobilne aplikacije tiče korisnicima je na raspolaganju interaktivna karta, 3D rekonstrukcije arheoloških struktura, fotografije i snimke arheoloških istraživanja i nalazišta kao i opis životinjskog i biljnog svijeta područja. Aplikacija nudi itinerere s prijedlozima izleta, rute, duljine staza i stupnjeve težine, a njome se mogu služiti i slijepe osobe. Ujedno je i auto-vodič na pet jezika. Aplikacija omogućava snimanja selfie fotografija s filterom iz povijesti Claustre, poput rimskog vojnika, a pružena je i mogućnost virtualnog sakupljanja bodova tijekom posjeta lokacijama i izvršavanja postavljenih izazova kako bi se motiviralo posjetitelje na obilazak svih lokacija.

Kako navodi aplikacija približno šest kilometara sjeverno od Tarsatike nalazi se zid Jelenje na Grobničkom polju. Pogled na zid i okolinu je dobar jer su vidljivi vrhovi iznad Tarsatike i dio Kvarnerskog zaljeva.

Zid Jelenje proteže se od rijeke Rječine kod sela Lukeži preko središnjeg dijela sela Jelenje. Nakon toga prolazi kroz ledinu Burinje iznad Jelenja i nastavlja prema sjeveroistoku preko brda na Grobničkom polju do Kube, gdje nestaje. Nakon 450 metara opet ga možemo pratiti na Kaliću, nakon toga se lagano uspinje usporedo s obroncima Borovice, gdje završava iznad provalije. Dio na obroncima Borovice zatvara lagani uspon koji preko kraške visoravni nastavlja prema sjeverozapadu do susjedne linije zidova Studena. Ovdje je zid opet prekinut. Ponovno ga možemo pratiti nakon približno 900 m zračne linije prema sjeveroistoku, na ledini Tomažina. Ovdje je sačuvan u dužini od 430 metara.

Približno 3600 metara dugi zid ima potkovasti oblik i arheološki dokazanih pet kula. Sve istražene kule četverokutnog su oblika i okrenute prema unutarnjoj strani. Kule se nalaze na strateškim točkama te su međusobno vidljive. Zanimljiva je, također, tzv. ugaona kula koja je sagrađena na mjestu promjene smjera zida. Uz veći dio zida Jelenje postavljeni su, također, potpornji i to na udaljenosti od približno četiri metra.

Posjetite službene web stranice projekta: https://www.claustra.org/hr/

Podsjetimo, Claustra Alpium Iuliarum je kasnorimski obrambeni sustav, sastavljen od više dionica kamenih zidova, kula, tvrđava i utvrda. Arheolozi su ga vremenski smjestili u drugu polovicu 3. stoljeća. Njegova svrha bio je nadzor glavnih prolaza u antičku Italiju. Proteže se preko Slovenije i Hrvatske, kroz dvanaest slovenskih i sedam hrvatskih općina. Zajedno s prekidima dug je približno 130 kilometara. Danas je zabilježeno više od 30 kilometara arheoloških ostataka linija zida s više od 100 kula. Claustra Alpium Iuliarum uvrštava se uz sam bok najvećih antičkih spomenika u Europi (zidu uz Dunav i Hadrijanovom zidu u Engleskoj). Ostaci ovog obrambenog kompleksa istraženi su u prvom prekograničnom hrvatsko-slovenskom projektu Claustra. Nakon toga je uslijedio projekt Claustra+ kojim se ti objekti vrednuju i predstavljaju kao turističke atrakcije.

Poveznica na aplikaciju: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.oxygen.tech&hl=en

Inspirirani baštinom
Skip to content