Image default
Novosti

[NAJAVA] EPK 2020 Šetnja koja spaja prošlost i sadašnjost

Pridružite nam se u subotu, 14.11.2020. na šetnji od obrambene linije Claustre Alpium Iuliarum na Jelenju do Frankopanskog kaštela na Gradu Grobniku sa Konjičkim klubom Vodičajna i arheologinjom Anom Golja

Claustra Alpium Iuliarum je kasnoantički unutarnji obrambeni sustav koji je štitio od prodora barbara u središte Rimskog imperija te na Jelenju zatvara Grobničko polje i ceste koje su od Rijeke vodile prema Sloveniji i Italiji. Krećemo od linije zida s kulom iznad Jelenja, gdje ćemo saznati više o ovom obrambenom sistemu preko doline do Frankopanskog kaštela na Gradu Grobniku. Pogled sa kaštela uz pomoć arheostereoskopa omogućava nam 3D pogled na Grobničko polje i cijelu liniju obrambenog zida iznad Grobničkog polja kakav je nekad izgledao u rimsko doba.Prije 1700 godina na svojim leđima nosili su rimske vojnike i 30 do 50 kg njihove opreme – konji.

Jedino prijevozno sredstvo davnih vremena i danas kaska istim putevima sa puno ljepšim zadacima i svrhom. Konjičko Klub Vodičajna od 1994. godine promiče, razvija i unapređuje konjaništvo kao sport i rekreaciju, sa osobitim naglaskom na terapijsko jahanje. Koliko puta ste vidjeli konja da diže gornju usnicu i smiješi se? Kako mi ljudi volimo životinje „počovječiti“, pa tako i u ovom slučaju mislimo da se konj smije. Zapravo je posrijedi nešto sasvim drugo …a to i još štošta doznati ćemo kod Damira u KK Vodičajna.

Šetnjom ćemo doći do Frankopanskog kaštela u Gradu Grobniku. Izgrađen je oko 1000. godine na rimskim temeljima. Sa njegovih zidina “puca” pogled na naše Jelenje, Grobničke Alpe, Grobničko polje …pogled koji oduzima dah. A pogled u prošlost omogućiti će nam uređaj arheostereoskop.

GDJE: Jelenje, LINK na kartu (parkirati uz cestu – postoji proširenje)
KADA: subota, 14.11.2020., od 10 do 13 sati.

NAPOMENA: Označena planinarska/pješačka staza, nezahtjevno, oko 2,5 sata hoda. Preporučujemo planinarske cipele te da si uzmete vode/čaja. Obavezno pridržavanje epidemioloških mjera.

Izlet je za prijavljene sudionike BESPLATAN, a uključuje vođenu pješačku turu u vodstvu arheologinje Ane Golja.

OBAVEZNE PRIJAVE: sudjelovanje u vođenoj šetnji molimo najavite na info@visitjelenje.hr, TZ Jelenje, 091 40 60 900 ili Ana Golja, 091 88 55 259

Inspirirani baštinom
Skip to content