Image default
Novosti

Nova turistička atrakcija u Jelenju – rimski zid Claustra

Početkom ožujka, na jelenjskom području, postavljena je turistička prometna signalizacija za arheološki lokalitet Claustra Alpium Iuliarium koji se nalazi na Jelenskom vrhu. Radi se o ostacima Rimskog Carstva. Naime, kameni zidovi nekad visoki do 7 metara bili su itekako vidljivi i zastrašujući te su zatvarali sve puteve s Grobničkog polja koji su vodili prema Italiji. U sklopu EU projekta Claustra + putevi prema zidu su detaljno očišćeni, a odnedavno je sve markirano za posjetitelje i pridodano bogatoj turističkoj ponudi Općine Jelenje. Naime, na samom lokalitetu postavljena je jedna interpretacijska tabla dimenzije 100 x 140 cm te dvije interpretacijske table dimenzije 40 x 30 cm koje daju osnovne informacije o atrakciji na hrvatskom, slovenskom i engleskom jeziku, kao i biljnom i životinjskom svijetu koji obitava na tom području. Također, postavljena su i tri pješačka smjerokaza od Jelenja do Jelenskog vrha, kako bi mještani i gosti na što lakši način pronašli “skriveno blago”. Podsjetimo, projekt CLAUSTRA+ obrađuje ostatke kasnoantičkog rimskog obrambenog sustava Claustra Alpium Iuliarum te razvija turistički proizvod Claustra koji predstavlja značajan doprinos turističkom razvoju programskog područja prvenstveno kroz razvoj kulturnog, zelenog, doživljajnog pa čak i sportskog turizma.

Zid Jelenje proteže se od rijeke Rječine kod sela Lukeži preko središnjeg dijela sela Jelenje. Nakon toga prolazi kroz ledinu Burinje iznad Jelenja i nastavlja prema sjeveroistoku preko brda na Grobničkom polju do Kube, gdje nestaje. Nakon 450 metara opet ga možemo pratiti na Kaliću, nakon toga se lagano uspinje usporedno s obroncima Borovice, gdje završava iznad provalije. Dio na obroncima Borovice zatvara lagani uspon koji preko kraške visoravni nastavlja prema sjeverozapadu do susjedne linije zidova Studena.

Ove lijepe sunčane dane, kada ionako trebamo izbjegavati gužve i zatvorene prostore, Claustra nudi lijepa mjesta za šetnju. Možete nabrati cvijeće,šparoge ili ljekovito bilje te jednostavno uživati u pogledu. Ako berete pazite da ne berete zaštićene vrste, nikad nijednu biljku s korijenom i da uvijek pustite većinu ne-pobranu. To omogućava da nas taj isti divni prirodni svijet dočeka i sljedeće godine.

Primorsko-goranska županija i Općina Jelenje zajedničkim snagama oživjeli su vrijednu atrakciju koja je dokaz da je prije više od 2 tisuće godina postojala civilizacija na jelenjskom području. Projekt je financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj (INTERREG V-A Slovenija-Hrvatska 2014.-2020). Svakako preporučujemo da se laganim korakom zaputite prema Jelenskom vrhu, a na putu vam može pomoći i mobilna aplikacija samog projekta.

Inspirirani baštinom
Skip to content