Image default
Novosti

Palenta kompirica uspješno se popela na Hahlić

Javljamo da se je i ove godine palenta kompirica uspješno popela na Hahlić i to na 4 kotača terenca Dobrovoljnog vatrogasnog društva Jelenje koji su spremni pomoći i kad ne gori.

Brojni penjači svih dobi, željnih druženja i boravka u prirodi, a kojima nije smetala ljetna žega, okupili su se na polaznoj točki u Podkilavcu i točno u 8 sati krenuli put Hahlića stazom “po čeki”. Bilo je i onih iskusnijih, koji su krenuli kroz Mudnu dol i stazom “po kolcima”, a već u 11.05 i zadnji penjač u pratnji vodiča PD-a Obruč stigao je u Dom.

U isto vrijeme kuhari Udruge palentar vrijedno su, najprije strgali kompir, a onda dodaval i ostale sastojke pod budnim okom Grozdane Rak, meštrice od palente. Kuhala se je “mića” palenta, pa su meštricu morali slušati samo 4 kuhara, dok na velikom gastro “Festivalu palente i sira” gđu. Grozdanu sluša i 30 kuhara, koji je s poštovanjem zovu “mama”.

Čim je kompirica malo “odmorila” ukrcana je u terenac i u 13 sati poslužena je sa grobničkim ovčjim sirom na 1097 mnv.

Oni najgladniji dodali su svemu i planinarsku jotu, a ručak je zaokružen planinarskom štrudlom. Dobrodošlicu uz par prigodnih riječi izgovorili su načelnik Robert Marčelja, Vedran Stipić predsjednik PD Obruč i Jasminka Matrljan ispred Turističke zajednice.

Sljedeće godine u ovo vrijeme nadamo se da će Covid 19 biti zaboravljena prošlost i da će se miješati naša “vela” palenta od pola tone.

Smisao ove gastro manifestacije, kuha li se mića ili vela palenta kompirica, je podijeliti sa gostima ljepotu krajolika, običaje i okuse Grobišćine.

Najavljujemo i dalje suradnju sa PD Obruč. Šteta bi bila ne nastaviti sa Festivalom penjanja i spuštanja i u budućnosti.

Volimo palentu kompiricu i volimo druženje!

Inspirirani baštinom
Skip to content