Image default
EPK 2020

Što ćemo raditi 2020?

U 2020. godini u Rijeci se održava gotovo 300 kulturnih programa s više od 600 pojedinačnih događanja. U organizaciju programa uključeno je gotovo 350 partnerskih organizacija, a partneri i umjetnici dolaze iz više od 55 zemalja Europe i svijeta. Jedan dio programa održat će se i na području općine Jelenje.


Festistival susjedstva

Dan kada je pukla brana – susjedstvo Jelenje

11. – 13. rujna 2020. // Jelenje – izvor Rječine, brana Valići, Hahlić, Grobničke Alpe, Dražice, Lukeži
Jelenje je tamo gdje nastaje bura i tamo gdje izvire Rječina. Kako se živi u najvećem i najznačajnijem vodozaštitnom području Primorsko-goranske županije?

Programom Dan kada je pukla brana susjedstvo Jelenje poziva na promišljanje o temi gospodarenja vodom. Aktivnosti započinju ekološkom akcijom čišćenja korita Rječine i nastavljaju se izložbama umjetnika koji su u proteklom razdoblju boravili u programu umjetničkih rezidencija Vitamin D i bili inspirirani vizurama Grobničkih Alpi i kanjonom Rječine. U Jelenju su boravili i svojim radovima predstavljaju  se: Marc Rader (DE), Jasenka Bulj (HR) i Lala Rašćić (HR/BIH). Za izložbe se koriste prostori nekadašnjih čitaonica u kojima danas djeluju različite udruge. Uz umjetnički program, temi se priključuju i znanstvenici Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, s profesorom Ladom Kranjčevićem (HR) koji će simulacijom pucanja brane demonstrirati scenarij prirodne katastrofe poplavljivanja delte Rječine. Temi se pridružuju i grčki partneri Global Water Partnership Mediterranean sa sjedištem u Ateni, koji svoje znanje crpe iz zajednice i tradicijskih načina prikupljanja kišnice, a predstavljaju se projektom NCWR – Rainwater Harvesting.


Dnevni boravak

O sveukupnosti kulturne i povijesne baštine Primorsko-goranske županije uglavnom se govori spominjući povijesne dokumente i artefakte poput pismenosti utkane u Bašćansku ploču ili hrvatsko zakonodavstvo utkano u Vinodolski zakonik. Postoji, međutim, još jedan aspekt baštine o kojemu se rijetko progovara, a čije tragove pronalazimo u čitaonicama, knjižnicama i domovima kulture kao središtima okupljanja i druženja, okrupnjavanja i razmjene znanja te sveukupnoga kulturnog i umjetničkog života zajednica tijekom povijesti. Takva je bila Kastavska čitalnica iz 1866., čitalnice općine Jelenje, Hrvatska čitaonica sretnog sela Kuti te mnogobrojni društveni domovi sagrađeni u vrijeme socijalizma. Preko tih se mjesta širio preporod, izrastao čitaonički pokret iz kojeg su stasali obrazovani naraštaji. Na tim se mjestima događala kultura koja je okupljala članove zajednice.

Tim su slijedom osmišljeni Dnevni boravci, prostori susreta i druženja koji, osim povijesnih referenci, u sebi nose djelić kućne obiteljske atmosfere prenesene u javne prostore i na neuobičajena mjesta širenja prijateljstva i atmosfere solidarnosti među susjedima i gostima kao novim privremenim sugrađanima. Svaki od lokaliteta Dnevnih boravaka ujedno je  središnje mjesto informiranja o samom susjedstvu, zajednici i mogućnostima uključivanja u rad, volontiranja i/ili sudjelovanja u aktivnostima programa susjedstava. Dnevni boravci mjesta su na kojima možete susretati susjede tijekom čitave 2020. godine.

Inspirirani baštinom
Skip to content