Image default
EPK 2020

Što smo radili u 2019?

Bili dio prvo partnerskiog sastanaka projekta Tandem Cultural Capitals

U lipnju su u posjet Rijeci pristigli predstavnici različitih europskih zemalja – njih 50tak i to u sklopu europske platforme Tandem i European Cultural Foundation u kojem su sudjelovali i neki od PGŽ susjedstava: Lovran, Opatija, Kastav, Matulji, Kostrena, Čavle, Praputnjak, Škurinje, Drenova i Kampus UNIRI i Jelenje.

Riječ je o stručnjacima iz područja kulture kojima je želja ostvariti nova internacionalna partnerstva. Svako susjedstvo organiziralo je neformalno druženje i predstavilo svojim posjetiteljima programe koje razvijaju. Razmijenjeno je puno zanimljivih ideja i zato se radujemo nastavku interkulturalne suradnje na različitim projektima.

Platforma Tandem uz podršku European Cultura Foundation dovela je profesionalce iz područja kulture i pontencijalno buduće partnere i suradnike za naše projekte i programe u nastanku. Primio ih je načelnik Općine, Robert Marčelja te su obišli znamenite lokacije u našoj Općini. Razmijenjeno je puno zanimljivih ideja i zato se radujemo nastavku interkulturalne suradnje na različitim projektima. Naš gost bio je Philipp Dietachmair, menadžer za programe pri Europskoj kulturnoj zakladi, a u fokusu bila je tema vode, prirode i ekologije. Dietachmair smatra kako je upravo tema vode sjajna podloga za suradnju s nizozemskim Leeuwardenom. Lijep susret i “generalna proba” Dnevnog boravka.

Iz medija:


Vitamin D

U umjetničkoj rezidenciji 2019 boravila je u Jelenju slikarica Jasenka Bulj, rođena je u Splitu. Diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu 1978. godine gdje je nagrađena kao diplomant godine. Postdiplomski studij pohađa na Majstorskoj radionici profesora Ljube Ivančića i Nikole Reisera od 1978–1980. godine. Sudjeluje na samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. 2015. o radu Jasenke Bulj izdana je knjiga/monografija autorice Mladenke Šolman pod nazivom: »Jasenka Bulj: slikarstvo, fotografija, video« u izdanju nakladničke kuće Ljevak. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Zagrebu. Kao samostalni umjetnik živi i radi u Zagrebu.

Prvi nas je put posjetila 8-10. srpnja 2019. godine. Svoju je inspiraciju potražila na izvoru Rječine i čitavim njenim tokom. Bila je to prilika za vidjeti i dokumentirati korito Rječine bez vode, te doživjeti prirodu za vrijeme suše.

Posjet je ponovila od 23. rujna do 10. listopada, te bila naš gost upravo za obilježavanja Mihoje, zaštitnika Jelenja i Dana Općine Jelenje, kada je mogla umjetničkim okom “osluhnuti” život u našem u kraju i vidjeti Rječinu u punoj snazi. Kao dobri domaćini obišli smo sa Jasenkom sve znamenitosti i uz suglasnost VIK-a, odveli je na sami izvor.


Obilježavanje Europskog dana susjedstava – „Pozdrav iz“

Zajedničkom akcijom „Pozdrav iz…“, zajedno sa susjedstvima Primorsko-goranske županije obilježili smo u svibnju Europski dan susjeda i na brojne adrese diljem Europe poslali razglednice sa motivima Jelenja. Razglednice su bile vrlo neuobičajene, prikazivale su nelegalno odbačen otpad ekološki neosvještenih i neodgovornih pojedinaca. Nadamo se da smo svojom smjelošću da u svijet pošljemo jednu ružnu sliku, sliku upozorenja, zaintrigirali primatelja razglednice da nas “progugla” i zapravo otkrije svu ljepotu našeg kraja.


Europsko susjedstvo – povezivanje i posjet Europskom susjedstvu

U organizaciji Global Water Partnership Mediterranean koji provode „The Non-Conventional Water Resources Programme“ posjetili smo Europsko susjedstvo. Riječ je o programu tradicionalnih načina prikupljanja kišnice, ponovnog reanimiranja starog načina izgradnje šterni, i obučavanju zajednice o prikupljanju vode kišnice. Više na: https://www.gwp.org/en/gwp-mediterranean/

Inspirirani baštinom
Skip to content